Werk-zorg-onderwijs verdeling tijdens coronacrisis

onderzoek Werk-zorg-onderwijs verdeling tijdens coronacrisis

Hoe combineren ouders werk, zorg en (thuis)onderwijs in tijden van corona? Een kwalitatief onderzoek naar gezinnen tijdens de eerste golf.

Atria en Bureau Omlo hebben onderzoek gedaan naar de impact van corona op de rolverdeling binnen verschillende gezinnen in Nederland. Hoe is de rol- en taakverdeling tussen ouders veranderd door corona? Proberen zij vast te houden aan hoe het was voor de crisis, of zijn zij juist flexibel in het herverdelen van taken? En hoe kijken zij aan tegen eventueel veranderde genderrollen en – verhoudingen binnen het gezin onder deze bijzondere omstandigheden?

In deze rubriek lees je hoe de gezinnen die wij hebben geïnterviewd zijn omgesprongen met plotselinge veranderingen die COVID-19 tijdens de eerste golf met zich mee bracht. Elke week verschijnt er een nieuw portret van een gezin, waarvan de vaders en moeders ons openhartig hebben meegenomen in de manieren waarop zij werken, zorgen en eventueel ook (thuis)onderwijs tijdens COVID-19 hebben georganiseerd, en wat dat deed met hun onderlinge verhoudingen en denkbeelden over man-vrouw rollen en verhoudingen. Hieronder zullen we wekelijks de nieuwe portretten publiceren.

Portret 1: Het flexibele gezin

Maarten (49) en Elisa (45) zijn samenwonend en hebben 26 jaar een relatie. Ze hebben twee zonen, in de leeftijd van 5 en 8 jaar. Kenmerkend voor de rolverdeling binnen dit gezin is dat het flexibel is georganiseerd. In plaats van een duidelijke structuur, een vastomlijnde taakverdeling en een vaste dagindeling is er vooral sprake van afwisseling, variatie en veranderlijkheid. Hoe ging dit flexibele gezin om met de veranderingen die COVID-19 met zich meebracht in de eerste golf?

Lees het portret van een flexibel gezin

Portret 2: Het zelfredzame gezin

In dit portret staan Steven (43) en Naomi (44) centraal. Ze vormen een getrouwd stel en zijn 22 jaar samen. Samen hebben ze vier kinderen: een jongen van 18, een jongen van 14, een meisje van 9 en een jongen van 4. Wat voor impact had de coronacrisis op de verdeling van werk, zorg en (thuis)onderwijs in dit gezin?

Lees het portret van een zelfredzaam gezin

Portret 3: Het feministische gezin

Renate (33) en Lukas (31) wonen samen in Haarlem en hebben pas anderhalf jaar een relatie. Ze vormen een samengesteld gezin, Renate heeft uit een vorige relatie een dochter van vier jaar. Ze omschrijven zichzelf als een feministisch gezin. Hoe ging dit gezin om met de veranderingen van de coronacrisis in de eerste golf?

Lees het portret van een feministisch gezin

Portret 4: Een alleenstaand gezin

Ayana (20) is een alleenstaande moeder met een dochter van vier jaar. Ze woont samen met haar moeder in Rotterdam en volgt een opleiding tot doktersassistent. Tijdens de coronacrisis werd het moeilijker om werk, zorg en (thuis)onderwijs te  combineren. Hoe ging dit gezin hiermee om?

Lees het portret van een alleenstaand gezin

Portret 5: Een zwaarbelast gezin

Nisrine (41) en Amin (45) wonen in Rotterdam samen met hun zoon (16) en dochter (9). Ze zijn inmiddels bijna twintig jaar getrouwd. Het stel is geboren en opgegroeid in Iran en woont sinds zeven jaar in Nederland. Nisrine en Amin merken allebei dat er weinig tijd is voor ontspanning en ze ervaren meer stress en spanningen in het gezin sinds de start van de coronacrisis. Hoe gingen ze om met deze veranderingen binnen het gezin?

Lees het portret van een zwaarbelast gezin

Portret 6: Een traditioneel gezin

Peter (41) en Hannah (37) zijn 11,5 jaar getrouwd en hebben samen vier kinderen: twee jongens van 1,5 en 5 jaar oud en twee meisjes van 7 en 9. Voor de crisis had het gezin een traditionele rolverdeling. In de eerste weken van de crisis zag Hannah haar werkuren in de zorg verdubbelen waardoor Peter tijdens het thuiswerken meer tijd met de kinderen moest doorbrengen. Hoe ging het gezin om met deze veranderingen tijdens de crisis?

Lees het portret van een traditioneel gezin

Portret 7: Een drukbezet gezin

Eva (38) en Lars (45) zijn 11 jaar samen en hebben samen twee zonen (1 en 4 jaar oud). Daarnaast heeft Lars nog een zoon van 13 jaar uit een eerdere relatie, waardoor ze een samengesteld gezin vormen. Tijdens de crisis heeft Lars meer tijd met de kinderen doorgebracht en meer aan het huishouden gedaan, mede doordat Eva meer moest gaan werken als beleidsadviseur in de zorg. Hoe is dit drukbezette gezin de coronacrisis doorgekomen?

Lees het portret van een drukbezet gezin

Beeld: People vector created by freepik.

Delen:

Gerelateerde artikelen