Zoektips

zoektips-collectie

Hier vind je allerlei handige zoektips voor eenvoudig en uitgebreid zoeken, zoekopdrachten verfijnen en zoeken op onderwerp met behulp van de Vrouwenthesaurus. Je zoekresultaten kun je zo nodig filteren, sorteren of opslaan.

Eenvoudig zoeken

Via de zoekbox kun je zoeken naar bijvoorbeeld auteur, persoon of onderwerp. Wanneer je een zoekopdracht invult die uit meer dan één zoekwoord bestaat, worden resultaten getoond waarin één, sommige of alle zoekwoorden voorkomen. Dit levert soms veel zoekresultaten op, die niet altijd relevant zijn

De zoekopdracht is niet hoofdlettergevoelig.
Ook kun je diacrieten uit de zoekopdracht weglaten. Zoek je bijvoorbeeld op ‘juliette’ dan wordt ook ‘Juliëtte’ gevonden.

Zoekopdracht verfijnen

Je kunt de zoekopdracht verfijnen met ‘zoekoperatoren’. Zo kun je bijvoorbeeld de juiste woordvolgorde regelen, zoektermen uitsluiten of combineren:
let op: er mag geen spatie tussen de + of – en het woord!

Een serie woorden tussen dubbele aanhalingstekens komt letterlijk en precies in die volgorde voor in de resultaten “eerste vrouwelijke dokter”
EN
+
Alle opgegeven woorden komen zeker voor in de resultaten. anorexia EN scriptie
OF Een of meer van de opgegeven woorden kunnen voorkomen in de resultaten.
Voor het zoeken naar synoniemen en spellingsvarianten.
tieners OF pubers
NIET
Dit woord komt niet voor in de resultaten schilders NIET Merian
  * Enkelvoud en meervoud in één zoekopdracht. Gebruik een * om het opgegeven woord te verlengen.
Bijvoorbeeld: Historic* zoekt naar alle woorden die beginnen met historic, dus: historica, historical, etc.
historic*

Zoeken op onderwerp

De thesaurus is een handige hulp bij het zoeken op onderwerp. Alle tips over thesaurustermen en het zoeken op onderwerp lees je bij Vrouwenthesaurus

Uitgebreid zoeken

Via uitgebreid zoeken kun je meerdere opdrachten met elkaar combineren en specifiek zoeken op de volgende velden:

  • Alle velden
  • Woorden uit de titel
  • Auteur
  • Jaar
  • Thesaurusterm
  • Tijdschrifttitel

Bij het zoeken op jaar kun je een periode aangeven, bijvoorbeeld: van 2010 tot 2015. Wil je zoeken op één jaar, zoek dan op: van 2015 tot 2015.
Bij het zoeken op thesaurusterm krijg je een uitklaplijst van mogelijke termen waarop kan worden gezocht.

Je kunt een opdracht combineren met een andere opdracht door + aan te klikken. Standaard is de zoekoperator EN ingevuld, je kunt via de uitklaplijst OF of NIET selecteren. De andere zoekoperatoren voor verfijnd zoeken kun je ook gebruiken bij uitgebreid zoeken.

Zoekresultaten filteren

Je zoekt standaard in de gehele collectie. Dat betekent als zoekresultaat: boeken, digitale documenten, foto’s, archieven, dagboeken, tijdschriften, etc. Je kunt met de filters in de linkerkolom aangeven in welke collectie je wilt zoeken door het vinkje bij de genoemde collecties aan of uit te zetten.

Digitaal beschikbaar: kies hiervoor als je alleen zoekresultaten uit de collectie wilt krijgen die online te bekijken zijn of webartikelen zoekt als nieuwsberichten en specials. Kies voor catalogus: als je wilt zien wat Atria allemaal in de collectie heeft (al of niet digitaal).

Zoekresultaten sorteren

De zoekresultaten worden standaard zo weergegeven dat de recentste bovenaan komt te staan. Het is daarnaast mogelijk de zoekresultaten te sorteren op: recentste onder en relevantie. En van A tot Z en andersom.

Zoekresultaten bewaren

Je kunt per record kiezen voor  ‘toevoegen aan selectie’. Onder ‘bewaard’ vind je de selectie. De selectie wordt tijdelijk opgeslagen.

Verder zoeken

Mocht je ondanks alle inspanningen niet gevonden hebben wat je zoekt, kijk dan eens bij AdamNet. Daarin zijn de catalogi van de meeste Amsterdamse bibliotheken integraal doorzoekbaar.
Of zoek in WorldCat, een gezamenlijke collectie van bibliotheken wereldwijd.
Naar de Digitale Bibliotheek Amsterdam
Naar WorldCat

Vragen?

Voor vragen of hulp bij het zoeken kun je contact opnemen met de informatiebalie via info@atria.nl

Delen: