The Commission on the Status of Power
De eerste week van de Commission on the Status of Women (CSW) is achter de rug! Wat een week. De Secretary General van de Verenigde Naties, António Guterres, zei in zijn openingsspeech op maandag dat de Commission on the Status of Women net zo goed the Commission on the status of Power kan worden genoemd. Want daar gaat het uiteindelijk om: wie heeft de macht?
Al duizenden jaren worden vrouwen stelselmatig gemarginaliseerd, gediscrimineerd, genegeerd en het zwijgen opgelegd. En dit allemaal in een door mannen gedomineerde wereld met een door mannen gedomineerde cultuur. Hier moet verandering in komen! Een zinvolle verandering kan alleen teweeg worden gebracht als we beginnen met het aanpakken van de onbalans in machtsverhoudingen.
Onbalans in machtsverhoudingen
Maar hoe pakken we de onbalans in machtsverhoudingen aan binnen de thema’s van de CSW van dit jaar? Dit is een uiterst cruciale vraag binnen de CSW-wereld. En daar komt ook nog eens bij kijken dat de thema’s van dit jaar heel breed zijn geformuleerd. Het gaat namelijk om de link tussen sociale beschermingssystemen, toegang tot publieke diensten en duurzame infrastructuur. Binnen deze thema’s is genderongelijkheid helaas meer dan ooit aanwezig.
Zo zorgen slechte gezondheidszorg en onderwijsdiensten ervoor dat vrouwen en meisjes thuisblijven. Zij moeten een groot deel van de zorgactiviteiten uitvoeren. Gebrek aan goede en duurzame infrastructuur zorgen ervoor dat vrouwen en meisjes over lange afstanden en oneffen wegen water en brandhout moeten halen. Dit is een rol die over het algemeen wordt toegekend aan vrouwen en meisjes. Deze taken verhogen het gezwoeg van vrouwen en hebben weer een negatief effect op hun gezondheid.
Deze voorbeelden laten zien hoe belangrijk het is dat sociale beschermingssystemen, toegang tot publieke diensten en duurzame infrastructuur op een gendersensitieve wijze dienen te worden ontworpen. Anders blijft de onbalans in machtsverhoudingen bestaan, en vertellen we elk jaar hetzelfde verhaal bij de CSW.
Fundamentele transformatie
Na de vele side events die ik heb bezocht en de gesprekken die ik binnen de wandelgangen van de Verenigde Naties heb gevoerd kan ik alvast een conclusie trekken: het realiseren van ‘echte gendergelijkheid’ vereist een fundamentele transformatie van economische en sociale instellingen, inclusief de overtuigingen, normen en attitudes die hen vormen, op elk niveau van de samenleving, van huishoudens tot arbeidsmarkten en van lokale regelgevingen tot nationale en mondiale wetten en verplichtingen.
De ‘agreed conclusions’ van dit jaar zullen hopelijk helderheid en richting bieden aan landen om betere regelgevingen en diensten te implementeren om meer gendergelijkheid te creëren binnen de CSW-thema’s. De onderhandelingen zijn inmiddels gestart, en wij (WO=MEN & Atria) staan klaar om de regeringsdelegatie te ondersteunen en te voorzien van relevante input. Ik ben benieuwd wat de uitkomsten zullen zijn, jullie ook?