Resumerend

blog Resumerend

Wat een week was deze eerste week van de 61e Commission on the Status of Women (CSW) hier in New York! Op mijn laatste dag is het tijd om de balans op te maken en terug te kijken op deze enerverende week, voordat ik het stokje overgeef aan collega Lisanne die vanaf maandag namens Atria de honneurs waarneemt.

Stella

Terwijl in Nederland het volop lente is, is de winter hier nog in volle gang. Toen we aankwamen was het vreselijk koud met temperaturen ver onder het nulpunt en een snijdende wind. Er werd een ‘snow blizzard’ voorspeld die de naam Stella had gekregen. En iets wat niet zo vaak gebeurde in de ‘city that never sleeps’ gebeurde: de stad kwam volledig tot stilstand door het extreme weer. Een ervaring van je welste, maar daar kwam ik natuurlijk niet voor.

Overheersende indruk

Deze week stond in het teken van economische ‘empowerment’ (bij gebrek aan een goed Nederlands woord gebruik ik het Engelse woord maar) van vrouwen en meisjes in de snel veranderende wereld van werk. Echter, als je de lijst met de vele events bekijkt, dan wordt al snel duidelijk dat een zeer klein deel van de bijeenkomsten over dit onderwerp gaat. Veel evenementen gaan over gelijk loon, (seksueel) geweld op de werkvloer, economische zelfstandigheid en mensenhandel. Wat zegt dat over de algemene positie van vrouwen in heel veel landen, kan je je afvragen, als we nog niet toe zijn aan die snel veranderende wereld van werk?

António Guterres

Deze CSW is de eerste onder de nieuwe Secretaris-Generaal (SG) van de Verenigde Naties, de Portugees António Guterres. De eerste indruk op maandag was positief. Zijn speech tijdens de opening van de CSW op maandag was sterk en leverde hem tot tweemaal toe applaus op. Op vrijdag de 17e werd er een zogenaamde ‘Town Hall Meeting’ op zijn verzoek georganiseerd. Meer dan 500 vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties (NGO’s) waren op deze bijeenkomst afgekomen. De zaal was afgeladen vol. En wat je zo vaak ziet bij dit soort evenementen, namelijk dat het bij plichtplegingen blijft, gebeurde niet. Hij gaf echt antwoord op vragen die hem gesteld werden. Zo zegde hij onder andere toe dat er in zijn kabinet een verbindingsofficier wordt aangesteld voor NGO’s, dat hij in dialoog zal gaan met jongeren en dat hij zich hard zal maken om mensenrechten en verworvenheden op het gebied van seksuele, reproductieve en gezondheidsrechten te beschermen.

En dit alles deed hij met een flinke dosis humor. Op de vraag of de CSW niet verplaatst kan worden naar een andere maand omdat het zo koud is in New York in maart, antwoordde hij ‘als het maar niet in de zomer is, want dan is het te heet’. Op de opmerking dat wij als vrouwenorganisaties liever een vrouwelijke SG hadden gezien antwoordde hij: ‘Ik kan natuurlijk nu ook ontslag nemen’ en voegde hij er aan toe: ‘Ik ken trouwens veel vrouwen die geen feminist zijn en ook veel mannen die het wel zijn.’

Hoe nu verder?

Gisteren zijn de onderhandelingen echt begonnen. Het document met de concept slottekst, dat wij dinsdag becommentarieerd hadden, wordt paragraaf voor paragraaf doorgenomen door de onderhandelaars. Dat is een noodzakelijk maar tijdrovend proces. Doel is dat het hele document vandaag aan het einde van de dag is doorgenomen zodat ze na het weekend met een verse tekst en een frisse blik verder kunnen. Of het spannend wordt? Ongetwijfeld, maar daar houdt collega Lisanne ons zeker van op de hoogte via twitter en blogs. Al resumerend kan ik niet anders doen dan concluderen dat het enerzijds een normale CSW was, met zijn vele bijeenkomsten en onderhandelingen, en anderzijds een bijzondere CSW. Bijzonder vanwege het weer, de nieuwe SG én het simpele feit dat we dit jaar bezig zijn met een concreet onderwerp, namelijk werk, dat zo belangrijk is voor de helft van de wereldbevolking, vrouwen.

Antia Wiersma. Zij was tot 1 oktober 2017 manager Collecties, Onderzoek & Advies bij Atria.

Lisanne Post. Zij was tot augustus 2020 beleidsmedewerker bij Atria.

CSW61 van start

Delen:

Gerelateerde artikelen