De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren ‘70
Tijdens de Roze Filmdagen (12-22 maart) in Amsterdam gaat de documentaire De stad was van ons: radicaal feminisme in de jaren ’70 in première.
Radicaal feminisme
De radicaal feministische beweging barstte los in 1970. Vrouwen richtten activistische bewegingen op als Paarse September en Lesbian Nation, begonnen vrouwencafés, boekhandels, tijdschriften, archieven, een drukkerij, een filmcollectief, een fonds om vrouweninitiatieven te financieren en nog veel meer. Sommige van die initiatieven zouden uitgroeien tot wereldwijd opererende organisaties, zoals filmdistributeur Cinemien en Mama Cash.
De stad was van ons
Opeens stonden de stadsmuren vol geheimzinnige leuzen, zoals ‘Zij komt’ en ‘We love the Moon’. Er werden volksfeesten gehouden, films gemaakt, bezettingen gepland en uitgevoerd. Alles veranderde. Alles werd nieuw. Netty van Hoorn maakte deze documentaire met historisch filmmateriaal, foto’s en interviews: een adembenemend document.
Historisch beeldmateriaal
In de documentaire De stad was van ons is historisch beeldmateriaal opgenomen van o.a. Man Vrouw Maatschappij, Dolle Mina en Sister Outsider uit de collectie van Atria, kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis (IAV-collectie). De totstandkoming van de film is mede mogelijk gemaakt met een gift van het Aletta Jacobs Fonds, Atria’s steunfonds.
Data en tickets
De stad was van ons kun je op 15 maart 2020 om 16:30 bekijken in het Westergastheater. En op 22 maart om 13:30 in het Ketelhuis. De kaartverkoop start op 24 februari 2020 via de website van de Roze Filmdagen (locatie: Ketelhuis).
Fotocredits: Hennie Henriet. De foto is gemaakt tijdens de eerste homodemonstratie in Amsterdam (op het Leidseplein) in 1977.
Documentairemaker: Netty van Hoorn