Anja legt het nog één keer uit
Een paar dagen voor de lancering van Het F-boek: feminisme van nu in woord en beeld, brengt Anja Meulenbelt een bezoek aan Atria. Openhartig vertelt ze over haar eigen motivatie als feministe en over de totstandkoming van Het F-boek. “Ik heb meer dan veertig titels op mijn naam staan, maar de laatste tijd stond het wat publicaties betreft een beetje stil. Het F-boek is een geweldige impuls geweest”. Alles wat Anja in het begin van haar feministische schrijverschap schreef kwam voort uit woede, vertelt ze. Ontevredenheid, en verdriet ook. “Ik ben een groot voorstander van klagen: je moet eerst weten wat je niet wil, pas daarna kun je het omzetten tot iets creatiefs.”
Anja vertelt over vroeger
Toen er nog zoiets bestond als ‘voorhuwelijkse gemeenschap’ en je niet eenzijdig kon scheiden. We kunnen het ons nu nauwelijks meer voorstellen. “Eén van de belangrijkste verdiensten van het feminisme is dat het de scheiding tussen privé en publiek heeft afgebroken: het persoonlijke werd politiek.” Een sleutelmoment voor Anja was het lezen van Shulamith Firestone over de liefde. “Firestone schreef: ‘De liefde is de onderbuik van het feminisme.’ Ik barstte in tranen uit. Dit was iemand die het begreep.”
Waar had Anja last van?
Van mannen. “Ik had last van mannen die wel hun huwelijk in stand hielden, maar daarnaast vrolijk in hun vrije tijd de seksuele revolutie er bij deden, met mij bijvoorbeeld. Was voor beide vrouwen niet zo leuk.” Gedreven vervolgt ze: “We wilden simpele dingen: eerlijk delen en niet slaan. Is dat nou zo radicaal? Het imago van het feminisme is ergens blijven steken, terwijl de thema’s wel zijn opgepakt. Het feminisme is ontzettend revolutionair en vernieuwend geweest. Dat willen we met Het F-boek laten zien.”
Het F-boek
Aan Het F-boek werkten ruim zestig auteurs, kunstenaars, fotografen en illustrators mee. Uit alle hoeken van de samenleving, man, vrouw, jong en oud. Anja observeert dat nieuwe feministen diversiteit steeds makkelijker oppakken. Kwesties omtrent verschil in etnische achtergrond, maar ook klassenverschillen. “Naast elkaar kunnen nu uitersten bestaan: aan de ene kant heb je Beyoncé die met het feminisme koketteert. Aan de andere kant kan ook iemand als Roxane Gay uitgroeien tot een icoon.” Maar het idee dat feminisme tegenwoordig veel veelzijdiger is dan vroeger klopt niet, volgens Anja: “Er is gewoon sprake van een hardnekkig stereotype van boze vrouwen met okselhaar in tuinbroeken.”
Anja Meulenbelt en Renée Römkens hebben de ruim zestig auteurs van Het F-boek gevraagd iets over zichzelf en hun persoonlijke motivatie te vertellen. Anja: “Maar we hebben ook nadrukkelijk gevraagd: wie zijn je inspiratiebronnen geweest. Het F-boek sluit zo prachtig aan op het motto van Atria: sharing the past, debating the present, creating the future.”
Het F-boek: feminisme van nu in woord en beeld is een uitgave van Atria en uitgeverij Unieboek Het Spectrum en bevat essays en beeldende bijdragen van ruim zestig auteurs. Het is tot stand gekomen onder redactie van Anja Meulenbelt en Renée Römkens. Het F-boek is vanaf 5 maart verkrijgbaar, online, in de boekhandel, of in de bibliotheek van Atria.