Archief Aletta Jacobs voorgedragen voor UNESCO’s Memory of the World

nieuws boek van Aletta Jacobs: De vrouw : haar bouw en haar inwendige organen

Atria’s archief van Nederlands meest bekende en prominente feministe Aletta Jacobs is voorgedragen bij UNESCO Memory of the World. Het archief laat via zowel afbeeldingen, objecten als documenten de Nederlandse en internationale strijd voor vrouwenrechten zien. In de loop van 2017 maakt UNESCO bekend of het archief daadwerkelijk wordt opgenomen in Memory of the World.

Strijd voor vrouwenrechten

De kiesrechtstrijd is in het archief van Aletta Jacobs het meest prominent vertegenwoordigd, met brieven gericht aan Aletta Jacobs van onder anderen internationale feministen als Carrie Chapman Catt (VS), Anna Howard Shaw, Emmeline Pankhurst en Olive Schreiner. Uit de periode van het International Congress of Women in The Hague (1915) bevinden zich in het archief briefwisselingen met onder anderen Emily Balch, Amerikaans econome en pacifiste die in 1946 de Nobelprijs voor de vrede won voor haar werk in de Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF). Ook met Jane Addams, Amerikaans sociaal werkster, oprichtster van de WILPF en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (1931), correspondeerde Jacobs. Interessant zijn ook de briefwisseling met Emily Hobhouse, Engelse journaliste en mensenrechtenactiviste, en de documenten over de viering van het vijftigjarige jubileum van het doctoraat van Jacobs en haar 75e verjaardag in 1929. Andere bijzondere documenten en objecten uit het archief vertellen over de strijd voor toegang tot hoger onderwijs en de medische professie, de rechten van prostitués, reproductieve rechten van vrouwen en de rol van vrouwen in de politieke vredesbewegingen.

Behoud documentair erfgoed

Via het programma Memory of the World stimuleert UNESCO het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed dat van uitzonderlijke waarde is omdat het authentiek, uniek en onvervangbaar is en van grote betekenis voor de wereld.  Atria heeft de nominatie ingediend en wordt daarbij ondersteund door de Rijksuniversiteit Groningen en de Sophia Smith Collection, een Amerikaanse archiefinstelling.

Delen:

Gerelateerde artikelen