Pioniers: van Wollstonecraft tot Adichie
Van dit soort boeken word ik heel blij. Modern Women: 52 pioneers is een eerbetoon aan inspirerende vrouwen die in hun tijd de wereld veranderden door hun werk, hun ideeën of hun daden. Van suffragettes tot wetenschappers, van politici tot kunstenaars, van activisten tot schrijvers tot riot grrls: de vrouwen in dit boek zijn allemaal pioniers, ze zijn voorbeelden, ze hebben anderen geïnspireerd en hebben op hun eigen manier gestreden voor gelijkheid. Van elke vrouw is een mooie portretfoto opgenomen, soms aangevuld met foto’s uit haar leven of werk, en een korte biografie van 3 of 4 pagina’s. De vrouwen komen uit verschillende werelddelen en de biografieën beslaan tijdsperioden van de 17e t/m 21ste eeuw.
Bladerboek
Het boek is niet chronologisch of thematisch opgebouwd. Het is een boek om door te bladeren. Alsof je door de bibliotheek loopt en hier en daar een interessant boek uit de kast trekt. En dat maakt het ook zo’n leuk en mooi boek. Je slaat het open en ziet een foto en daarbij het verhaal over Del Martin en Phyllis Lyon. In 1955 waren zij mede – oprichters van Daughters of Bilitis, de eerste lesbische organisatie in de Verenigde Staten. De volgende pionier in het boek is Mary Anning, een negentiende-eeuwse paleontologe. Op haar 24ste ontdekte ze het skelet van een Plesiosaurus en daarmee was haar passie voor de paleontologie gewekt. Ze leverde een grote bijdrage aan deze wetenschap, maar mannelijke collega’s gingen er vaak met haar resultaten vandoor en publiceerden ze onder hun eigen naam. Elizabeth Garrett Anderson was de eerste vrouwelijke dokter in Engeland. Ze kon nergens studeren. Ze moest haar kennis bij elkaar halen door privélessen. Ik sla het boek nog eens willekeurig ergens open en kom terecht bij de negentiende-eeuwse Ada Lovelace. Ada was de dochter van de dichter Byron en ze staat bekend als de eerste computerprogrammeur.
Historische lijn
Er staan veel bekende vrouwen in het boek en het is ook leuk om over hen te lezen. De foto’s zijn mooi, van elke vrouw is een citaat opgenomen. En het is ook interessant om vrouwen in de lijn van de geschiedenis te zien, al wordt die hier dan niet chronologisch gepresenteerd. In plaats van in de waan van de actualiteit staan de vrouwen hier te midden van hun historische voorgangsters en navolgsters. Zo vind je hier Audre Lorde, Harriet Tubman, Mary Wollstonecraft, Gloria Steinem, Chimamanda Ngozi Adichie en Virginia Woolf bij elkaar in een boek omdat ze allemaal, in hun tijd, pionier waren en anderen inspireerden.
Maar de meer onbekende vrouwen hebben vaak ook een verbazend levensverhaal. Wie kent Alice Guy-Blanche? Ze wordt gezien als de eerste regisseur die verhalende films maakte, de eerste al in 1896. Ook een andere regisseur staat in het boek: Gurinder Chadha. Zij maakte de film Bend it like Beckham, die ook in Nederland in de bioscopen draaide. En de Australische zwemster Diana Nayad besloot op haar 60ste verjaardag dat ze haar droom wilde waarmaken: van Cuba naar Florida zwemmen zonder een haaienkooi. Op haar 64ste kwam haar droom uit. Junko Tabei was in 1975 de eerste vrouw die de top van de Mount Everest bereikt en daarmee zette ze de mannen die niet met een vrouw wilden klimmen op hun plaats.
Inspiratie
Een boek als dit is geen wetenschappelijk werk. Maar het leuke eraan is dat je zo veel inspirerende vrouwen uit de geschiedenis bij elkaar ziet. Sommige van hen ken je, sommige ken je zelfs heel goed, voor andere vrouwen is het een eerste kennismaking. De foto’s zijn mooi en de opgenomen citaten zijn inspirerend. De levens van deze sterke vrouwen kunnen tot voorbeeld dienen.