Rolmodel aan het woord: Roxana Faujdar
Roxana Faujdar is 32 jaar en momenteel werkzaam voor Rabobank Regio Den Haag als intern vermogensmanager. Tijdens haar werk bij de Rabobank is ze door blijven studeren en heeft ze kansen aangepakt.
Kun je kort vertellen wie je bent en wat je precies doet?
Mijn naam is Roxana Faujdar, 32 jaar en werkzaam voor Rabobank Regio Den Haag. Ik werk hier 10 jaar en ben binnen verschillende afdelingen werkzaam geweest. Momenteel ben ik werkzaam als intern vermogensmanager. Dit houdt in dat ik klanten bedien die een vermogen vanaf een miljoen euro bezitten, zoals CEO’s van bedrijven en bekende Nederlanders. Binnen Vermogensmangent verzorgen we o.a. hypotheken, beleggen, verzekeringen en financiële planning. Dit zijn klanten waarbij maatwerk belangrijk is. Naast deze werkzaamheden ben ik sinds vorig jaar bezig met een talentenprogramma, dat specifiek is gericht om meer vrouwen naar de top te bevorderen en genderdiversiteit te vergroten. Vorige week heb ik het programma mogen afronden en per februari ga ik de vervolgstap maken als Productmanager Wonen bij Rabobank Utrecht.
Wat betreft mijn loopbaan, was ik niet altijd van plan om bankier te worden. Ik heb een achtergrond in MBO management assistent en ben toen bij een bank gaan werken. Naast mijn werk heb ik een HBO- en masterstudie gedaan.
Wat zijn de cruciale stappen in je loopbaan geweest? Kun je beschrijven waarom het cruciaal is geweest?
Tijdens mijn werk bij de Rabobank ben ik door blijven studeren en heb ik kansen aangepakt. Uiteindelijk mag ik nu de vervolgstap maken als Productmanager. Binnen mijn dagelijkse werkzaamheden vind ik vitaliteit (wat geeft je energie, hoe zit je in je vel?), vakbekwaamheid (continue in beweging blijven, opleidingen doen) en verandervermogen (ontwikkelingen veranderen in een razendsnel tempo, meegaan met ontwikkelingen) belangrijk.
Ik ben altijd mezelf gebleven en heb een oprechte interesse in mensen. Ik denk dat dit vaak het verschil maakt, zeker als je jezelf kwetsbaar durft op te stellen en reflectie op jezelf kan toepassen.
Vind je het belangrijk dat er vrouwen werken in financieel/economische functies? Kun je uitleggen waarom?
Ja, ik vind het belangrijk dat als je een goed functionerend team wil hebben, deze moet bestaan uit diverse mensen. Werknemers moeten een afspiegeling van de samenleving zijn, omdat mensen die bij de bank komen, ook divers zijn.
Ik vind bewustwording erg belangrijk. Binnen de Rabobank wordt deze bewustwording gecreëerd en is er een netwerk voor vrouwen opgericht zoals Rabo Women.
Wie zijn voor jou belangrijke rolmodellen geweest?
Ik geloof dat er in elke vrouw iets unieks zit. Van elke vrouw die ik spreek, kan ik leren.
Binnen de organisatie is Janine Vos (CHRO) mijn rolmodel. Dit komt door haar openheid en de manier hoe ze binnen de organisatie beweegt. Ik heb haar persoonlijk mogen interviewen vanuit het talentenprogramma. Als klein meisje was Misty Copeland (Amerikaanse balletdanseres) mijn rolmodel. Ik heb vroeger klassiek ballet gedanst en zij was de eerste Afro-Amerikaanse vrouw die als eerste in klassiek ballet is doorgebroken. Zij heeft stereotypen doorbroken door haar passie voor ballet en heeft hierdoor veel waardering gekregen.
Hebben bepaalde gebeurtenissen in je privéleven je loopbaan beïnvloed? Op welke manier?
Ja, sinds 2008 is er de financiële crisis geweest waardoor veel banen zijn geschrapt. Als medewerker is het belangrijk om na te denken over je inzetbaarheid. De vraag die je jezelf kan stellen is of je op de juiste plek zit en of je nog mee kan komen. Hierdoor ben ik bewust bezig geweest met mijn inzetbaarheid en loopbaan. Ten tijde van de financiële crisis moet je nieuwe kansen zien. Het is goed om je mindset te veranderen en open te staan voor nieuwe mogelijkheden.
Wie heeft je gesteund, aangemoedigd en/of geïnspireerd tijdens je loopbaan? Hoe is dat gegaan?
Mijn mentor heeft mij gecoached en geïnspireerd vanuit het talentenprogramma. Buiten het werk heeft mijn moeder mij altijd geïnspireerd. Zij heeft mij van kleins af aan opgevoed waardoor ik bepaalde waardes mee heb gekregen die ik kan inzetten in mijn loopbaan. Ik heb altijd naar haar opgekeken, naar hoe sociaal ze was en voor iedereen klaar stond. Mijn moeder geeft goede raad en ik kan met haar in vertrouwen veel zaken bespreken.
Ben je grote obstakels tegengekomen tijdens je loopbaan? En hoe ben je daarmee omgegaan?
Ik merk dat vrouwen over het algemeen onzekerder zijn dan mannen en zich afvragen hoe je je in een mannenwereld staande kunt houden.
Als vrouwen onder elkaar op de werkvloer is het goed om tips en trucs met elkaar uitwisselen.
Zo leer je van elkaar, vrouwen willen elkaar helpen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je zelf nadenkt over je volgende stap. Ga in gesprek met andere vrouwen, hoe zij dit doen en reflecteer op jezelf hoe je het beter kan doen.
Wat maakt dat je vandaag de dag bent wie je bent en doet wat je doet?
Ik geloof er in dat als je iets heel graag wil, je door hard werken en passie kan worden wie je wil.
Zo ben ik naast mijn werk bezig geweest met studie en vrijwilligerswerk. Tijdens dit vrijwilligerswerk heb ik voor klassen gestaan om jongeren te informeren over financiële gezondheid. Momenteel houd ik mij bezig met ouderen bewust maken van financieel misbruik. Ik sta open voor nieuwe dingen en wil anderen graag helpen.
Heb je nog tips voor vrouwen die willen werken in de financiële/economische sector?
Ja, ik bespreek deze tips ook vaak met vrouwen binnen mijn netwerk. Een voorbeeld hiervan is minder nadenken over wat er kan gebeuren. Ga met een open mind een gesprek in en pas daarna reflectie toe. Als je daarna bijvoorbeeld het gevoel hebt dat er over je heen is gewalst, ga dan bij jezelf te rade waarom je op een bepaalde manier reageerde en hoe je dit een volgende keer anders kan doen.
Concrete tips zijn:
- Blijf wie je bent en durf je netwerk in te zetten als vrouw
- Sta open voor nieuwe dingen, blijf nieuwsgierig
Werk.en.de Toekomst zet zich in voor het doorbreken van genderstereotypering in het onderwijs en op de arbeidsmarkt en het verbeteren van de mogelijkheden om werk, zorg en leren met elkaar te combineren. Een samenwerking van Atria, Emancipator, Nederlandse Vrouwen Raad en VHTO.