Aletta van Nu: Urmila Mac-Nack

Aletta van Nu: Urmila Mac-Nack

Het empoweren van vrouwen, dat is waar Urmila Mac-Nack zich met hart en ziel voor inzet. Zelf had ze altijd een tekort aan vrouwelijke rolmodellen in haar leven, dus wil ze dat nu voor andere meiden zijn. Haar organisatie PowerLady, die ze samen met Giovanna Gill in 2006 oprichtte, is hier de uitkomst van.

Hun kantoor bevindt zich in Amsterdam Zuidoost, vanuit hier organiseren ze empowerment-trajecten en wordt het online platform gevuld met inspirerende artikelen.

Wanneer wist je dat je je wilde inzetten voor de empowerment van vrouwen?

“Ik ben er eigenlijk ingerold, maar als ik terugkijk zijn vrouwen wel de rode draad in mijn leven. Als tiener was ik nooit zo bezig met dit soort onderwerpen, ik was vooral zoekende naar wat ik wilde doen. Via, via kreeg ik een baan bij Meidenwerk en daar is het begonnen. Ik zag hoe sommige meiden worstelden met keuzes en via Meidenwerk kon ik hen helpen. Ik wilde echter meer dan alleen leuke evenementen organiseren en daarom hebben we PowerLady opgericht. Nu kunnen we de meiden en vrouwen echt inspireren om mee te draaien in de samenleving. Bij PowerLady vinden ze rolmodellen en mogelijkheden om te werken.”

Wat betekent empowerment voor jou?

“Achteraf gezien had ik zelf graag ook rolmodellen in mijn leven gehad toen ik opgroeide. Doordat ik niet wist wat ik wilde doen met mijn leven, bracht ik veel tijd op straat door en kwam ik in aanraking met verkeerde mensen. Gelukkig vond ik mijn passie en geloof op tijd en leerde ik mijzelf empoweren. Dit gold niet voor iedereen, een vriendin van mij kwam in de gevangenis terecht doordat zij geen invulling in haar leven had. Dat had ik ook zomaar kunnen zijn. Empoweren is daarom voor mij vooral het vinden van je kracht en je passie volgen. Dat is wat mij uiteindelijk hier gebracht heeft.”

Wat doet PowerLady?

“We zijn ooit begonnen als een tijdschrift, PowerLady Magazine, wat we samen met een groep vrouwen maakten als een werktraject. Zes maanden lang werkten ze aan het tijdschrift, op die manier leerden ze samenwerken, hun talenten gebruiken en omgaan met werkdruk. Dit wilden we verbreden, zodat we niet alleen vrouwen die graag willen schrijven of fotograferen konden bereiken. Op dit moment hebben we twee trajecten: voor Niet Uitkerings Gerechtigde (NUG) vrouwen en alleenstaande moeders in Amsterdam Zuidoost. We richten ons vooral op vrouwen die buiten de samenleving staan. Vanuit de Gemeente Amsterdam krijgen we subsidie om de alleenstaande moeders mee te laten draaien in de samenleving, door ze aan bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te helpen en hen empowermenttraining te geven. Dit is wat PowerLady het beste doet: een probleem in de maatschappij signaleren en hier op inspelen. De NUG-ers zijn bijvoorbeeld een erg onzichtbare groep vrouwen en door ons traject krijgen ze aansluiting met andere vrouwen en elkaar.”

Wie zijn voor jou echte powervrouwen?

“Oprah Winfrey is een van mijn grote voorbeelden. Zij heeft zoveel bereikt, zeker als je bedenkt waar ze vandaan komt. Ze durft alles aan de kaak te stellen en opent deuren voor vrouwen. Ze speelt heel goed in op de kracht van de vrouw. Malala Yousafzai vind ik ook een inspirerende vrouw. Ze is nog zo jong maar ze is nergens bang voor en vecht keihard voor haar principes. Dat vind ik ontzettend bewonderingswaardig.”

Wat wil je vrouwen van nu graag meegeven?

“Bij ons staat de kracht van vrouwen centraal. Emancipatie begint bij jezelf, dit was voor mij ook zo. Het is voor iedereen, mannen en vrouwen, cruciaal om hun eigen kracht te vinden en zich op de eigen dromen, passies en talenten te richten. Dat is de belangrijkste boodschap die ik heb voor vrouwen. Neem geen genoegen met minder dan je ambitie, laat je niet leiden door omstandigheden. Je bent het waard om bij stil te staan, elke vrouw is het waard om haar passie te volgen. Als je iets doet waar je geen energie van krijgt, brengt het je uiteindelijk niet verder. Dit draag ik persoonlijk uit en neem ik mee in mijn werk bij PowerLady.”

Welke stappen moeten er in de toekomst door en voor vrouwen gezet worden?

“Wat mij betreft moet vooral de kinderopvang verandert worden. Ik zie in mijn werk zoveel vrouwen die hier mee worstelen. Zeker de NUG-ers met kinderen vallen tussen wal en schip. Ik kom veel vrouwen tegen die geen uitkering krijgen omdat hun partner een fulltime baan heeft, maar dat wil niet zeggen dat er genoeg geld is om de kinderopvang te betalen. Zo kunnen deze vrouwen bijvoorbeeld moeilijk een vrijwilligersbaan aannemen, om toch bezig te zijn. Als zij zichzelf willen ontwikkelen is dit eigenlijk niet mogelijk. Ook zouden scholen veel meer bij talentonwikkeling stil moeten staan. Jongeren hebben allerlei keuzes qua school en opleiding, maar er wordt naar mijn mening te weinig gefocust op waar hun talenten liggen. Als meisjes (maar ook jongens) meer begeleiding zouden krijgen om er achter te komen wat hun passie is, kunnen ze veel doelgerichter leven. Hoe eerder je alle mogelijkheden weet, hoe sneller je je doel kan bereiken.”

Wat zijn je eigen ambities?

“Ik wil vooral doorgaan met wat ik doe: vrouwen en meiden empoweren om hun kracht te vinden. Ik hoop dit in de toekomst niet alleen in Nederland te doen, maar ook in minder ontwikkelde landen. Hier hebben vrouwen weer geheel andere problemen, maar naar mijn mening is empowerment altijd en overal belangrijk. Ik zou het fijn vinden als PowerLady meer trajecten kan opzetten, bijvoorbeeld kortere trainingen. In deze moeilijke economische tijd wordt het steeds lastiger om vrouwen aan werkplekken te helpen, maar tot nu toe kennen we genoeg succesverhalen. Voor vrouwen die zo ver buiten de samenleving staan, is elke stap vooruit een succes.”

Delen:

Gerelateerde artikelen