Beijing, backlash en de toekomst van vrouwenrechten
Prioriteiten van de Nederlandse NGO’s voor Beijing+25
Op 30 januari 2020 hebben Atria en Wo=men bij de briefing voor de jaarlijkse zitting van de UN Commission on the Status of Women de NGO-aanbevelingen aangeboden aan de Nederlandse regeringsdelegatie.
Beijing backlash and the future of womens rights Dutch civil society priorities for Beijing25
2020 is een belangrijk jaar voor de rechten van vrouwen en meisjes. Een jaar waarin een aantal VN-jubilea samenkomen:
- het 5-jarig bestaan van de Sustainable Developement Goals, de SDGs (waaronder SDG 5 over gendergelijkheid)
- het 20-jarig bestaan van Resolutie 1325 over Women, Peace and Security
- het 25-jarig bestaan van het Beijing Platform for Action (BPfA), dé VN-blauwdruk voor vrouwenrechten waaraan 189 lidstaten zich in 1995 committeerden.
WO=MEN en Atria zijn zoals elk jaar verantwoordelijk voor de coördinatie van de input van het Nederlands maatschappelijk middenveld aan de regeringsdelegatie voor CSW, en dit jaar voor de andere Beijing+25 meetings.
Implementatie Beijing Platform for Action
Jaarlijks wordt tijdens een zitting van de UN Commission on the Status of Women (CSW) de balans opgemaakt van de implementatie van het BPfA op een prioriteitsthema. De CSW neemt een uitkomstdocument, de zogenaamde Agreed Conclusions, aan, met nieuwe noodzakelijke stappen voor vooruitgang.
Elke vijf jaar evalueert de CSW de voortgang op het hele BPfA. 2020 is zo’n jubileumjaar. Het proces in de aanloop naar en tijdens de 64e zitting van de CSW zal daarom anders zijn dan normaal.
Politieke verklaring
Er zullen geen Agreed Conclusions zijn, maar een Politieke Verklaring. Die wordt al voor de start van de CSW uitonderhandeld en op de eerste dag van CSW64 aangenomen.
Regionale review meetings
Daarnaast organiseert de VN extra bijeenkomsten voor viering, reflectie en toekomstplannen m.b.t. 25 jaar Beijing. Zo hebben er voorafgaand aan de CSW regional review meetings plaatsgevonden. Doel hiervan was te identificeren waar de knelpunten voor implementatie van het BPfA zich bevinden. Voor Europa was dat de UNECE (Economic Commission for Europe) meeting op 29 en 30 oktober 2019 in Genève.
Wereldwijd
Tussen 9 en 20 maart 2020 vindt CSW64 plaats. Daarna zijn er twee Generation Equality Forums op 7- 8 mei in Mexico en 7-10 juli in Frankrijk. Hier komen de hoofdaanbevelingen van vrouwenrechtenorganisaties voor verdere implementatie van het BPfA wereldwijd aan de orde. Deze worden tijdens de Algemene Vergadering van VN in het najaar van 2020 aan de staatshoofden gepresenteerd.