Missverkiezing onder Surinaamse meisjes als emancipatie-instrument
De Surinaamse missverkiezingen zijn niet seksistisch getint, maar juist gericht op empowerment en emancipatie van jonge vrouwen.
Missverkiezingen niet om uiterlijke schoonheid
Waren de traditionele missverkiezingen voor vele feministen een doorn in het oog vanwege het seksistische karakter, binnen de Surinaamse gemeenschap heeft de missverkiezing een herwaardering ondergaan. De beoordelingscriteria zijn niet seksistisch getint, maar juist gericht op empowerment en emancipatie van jonge vrouwen.
De verschillende bevolkingsgroepen organiseren regelmatig missverkiezingen. Zo bestaan er de Miss Alida– (Afro-Surinaams), Miss Putri– (Javaans), Miss India Holland– (Hindostaans), en de Miss Kwakoeverkiezingen.
De naam ‘Alida’ van het ‘Miss Alida-contest’ is afkomstig van de slavin Alida, wiens borsten waren afgezet door haar plantage-eigenares Susanna du Plessis. Deze verdacht haar man ervan een relatie te hebben met Alida. In de jaren rond 1990, toen voor het eerst de ‘Miss Alida-verkiezing’ werd georganiseerd, werd Alida als voorbeeld gebruikt ter inspiratie voor de kandidaatmissen. Het doel van deze verkiezing is om de waarde van de Afro-Surinaamse vrouw te onderstrepen. Daarbij staat uiterlijke schoonheid niet op de voorgrond, maar juist haar hart en verstand. Als vrouw moet zij zich bewust zijn van haar sociaal-economische positie en haar culturele achtergrond, om hoger op de maatschappelijke ladder te komen. De deelnemers worden getraind en beoordeeld op criteria zoals identiteit, cultureel bewustzijn, respect voor de natuur en carrièreplanning. Het ‘Miss Alida-contest’ heeft zowel in Suriname als in Nederland ertoe geleid dat ook andere bevolkingsgroepen hun missverkiezingen gingen organiseren.
In 1992 werd voor het eerst de ‘Miss India-Hollandverkiezing’ gehouden door het Hindustani Festival Comité. Aanleiding hiervoor was de behoefte die er bij jonge Hindoestaanse vrouwen bestond voor een eigen podium waarop zij de Surinaams-Hindoestaanse cultuur zouden kunnen beleven. Tweede generatie Hindoestaanse meiden gebruiken dit evenement als een springplank om hun carrière positief te beïnvloeden.
De ‘Miss Putri-Hollandverkiezing’, die sinds 1996 bestaat, biedt aan Javaanse jonge vrouwen van de tweede en derde generatie de mogelijkheid om hun Javaanse identiteit te beleven. Sinds kort worden er ook ‘Mr Putraverkiezingen’ gehouden voor jonge mannen. De ‘Miss Kwakoeverkiezing’ wordt jaarlijks gehouden tijdens het Kwakoefestival in de Amsterdamse Bijlmer. Niet helemaal in dezelfde geest van de Surinaamse missverkiezingen, maar wel vermeldenswaardig, is de verkiezing van de Surinaams-Nederlandse Petra Hoost in 1996 tot mooiste van het land: Miss Nederland. Ze is half Surinaams en half Nederlands en daarmee was het de eerste keer dat Nederland op het Miss Worldcontest door een zwarte miss vertegenwoordigd werd.
Bron:
– Menke, Jack, 2005. Diversiteit en Huidskleur binnen de Surinaamse samenleving. OSO, tijdschrift voor Surinamistiek.
– Interview met Harriette Mingoen op 24 mei 2006, Putri/Putra Holland verkiezing.
– ‘The magic of India’ tijdens Miss India Holland Verkiezing 2006′ in Mens & Maatschappij, De Ware Tijd 2e jaargang no. 99.
– Zo kom je jezelf nog eens tegen, Zamikrant 10, jaargang nr.5, winter 1996