Zelfbeminning: Theaterlezing en gesprek
- Locatie: Atria, bibliotheek
- Datum:
- Tijd: 0:00

Hoe verhouden vrouwen zich tot eigen lichaam en seksualiteit? En wat zegt dat eigenlijk over de tijd en cultuur waarin we leven? Gian van Grunsven deelt technieken, taboes en mythes in haar theaterlezing ‘Over komen’. Schrijfster Anaïs van Ertvelde en journaliste Daan Borrel schuiven na afloop aan voor een gesprek over het seksuele avontuur van vrouwen, dat misschien nog maar net is begonnen.
Over komen
“Making love alone is still society’s dirty little secret” verklaarde zelfbenoemd Moeder van de Masturbatie Betty Dodson in het jaar 1988. Is er dertig jaar later iets veranderd?!
En hoe bereik je eigenlijk werkelijke zelfbeminning in een maatschappij met weinig lichaamsbesef en veel economisch denken? In de theaterlezing over komen bezoekt Gian een leger aan masturbatiegoeroes, beschrijft ze evenredig veel technieken, bevraagt ze taboes en mythes, betrekt ze de geschiedenis en de biologie, om uiteindelijk te komen bij het ultieme O……….
Als Gian al één conclusie kan trekken uit dat onderzoek is dat theorieën over seks uiteindelijk nooit alleen over seks gaan. Waar deze avond wél over gaat?! Over ons culturele gebrek aan lichaamsbewustzijn. Over een calvinistische kramp waar we in schieten wanneer we proberen onszelf iets te gunnen. Over onze obsessie met doelgerichtheid. En bovenal: over ont-spannen in plaats van aan-spannen.
Sprekers
Gian van Grunsven (1985) is maker, journalist en presentator. Haar huidige project gaat over seks en seksualiteit. De afgelopen jaren maakte zij hiervoor de talkshowreeks Voorlichting van Gevorderden met live interviews, demonstraties en muziek; de zevendelige cultuurhistorische podcastserie Bedvogels bij omroep HUMAN/VPRO; en de theatrale conference SEXIETY op Oerol, Parade en landelijk tournee i.s.m. Gehring&Ketelaars, waarin theater en colleges zich afwisselen.
Anaïs van Ertvelde (1988) is historica aan de Universiteit van Leiden, waar ze onderzoek doet naar de geschiedenis van sociale bewegingen in relatie tot lichaam, handicap en gender. In november 2016 publiceert ze samen met Heleen Debruyne Vuile lakens. Een hedendaagse visie op seksualiteit Zij maken samen ook een podcast over seks en gender onder dezelfde naam.
Daan Borrel (1990) studeerde literatuurwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en is freelancejournaliste. Ze schrijft onder meer voor NRC Handelsblad, De Correspondent en Het Parool over cultuur en seksualiteit. In 2017 stelde ze met huisarts en seksuoloog Peter Leusink de bundel Dit gaat niet over seks samen. In april verschijnt haar persoonlijke essay over verlangen onder de titel Soms is liefde dit, dat een intieme blik geeft in het hoofd én de onderbuik van een mens die in alle nuance probeert haar eigen seksualiteit te begrijpen.
Tijd en locatie
Donderdag 12 april, 2018
Atria, bibliotheek
Deur open: 19.30
Start programma: 20.00
Tijdens inloop, pauze en na afloop is het mogelijk een drankje te bestellen aan de bar.
De Bezige Bij is aanwezig: Vuile Lakens (Anaïs van Ertvelde en Heleen Debruyne) en Soms is liefde dit (Daan Borrel) zijn vanavond te koop!
Tickets
Tickets kosten € 10 excl. servicekosten van YourTicketProvider.
Tickets aan de deur: € 12.
Foto (bewerking): Gian van Grunsven, door: Kamerich & Budwilowitz.