Vrouwenvoetbal scoort!
- Locatie: Pakhuis de Zwijger
- Datum:
- Tijd: 19:30

Vrouwenvoetbal is de snelst groeiende sport ter wereld. Waar vrouwen in de jaren ’50 nog stiekem trainden op een afgelegen parkeerplaats vindt dit jaar het EK Vrouwenvoetbal plaats in Nederland, met zestien deelnemende landen en 250.000 verwachte bezoekers. Nu het EK vrouwenvoetbal van start gaat vragen we ons af: hoe is het beeld van vrouwenvoetballers in de tussentijd veranderd? En wat betekent dit voor de sport die altijd als ‘typisch mannelijk’ werd gezien?
Het boek Vrouwenvoetbal in Nederland: Spiegel en Katalysator van Maatschappelijke Verandering, uitgegeven door Klement en Atria, biedt een kritische beschouwing van de groei van het vrouwenvoetbal en de betekenis daarvan voor de maatschappij. Het is onderdeel van het door het NWO gefinancierde interdisciplinaire onderzoek Van voetbalvrouwen naar Vrouwenvoetbal.
In opmaat naar het EK Vrouwenvoetbal, 16 juli tot 6 augustus, worden vanavond de belangrijkste ontwikkelingen van het vrouwenvoetbal in Nederland belicht. Redacteuren Martine Prange en Martijn Oosterbaan leiden u door de bevindingen van hun onderzoek. Agnes Elling, onderzoeker gespecialiseerd in sport en beeldvorming, voetbalster Tessel Middag en Sarita Bajnath, initiatiefnemer van een petitie voor huldiging van de Ajaxvrouwen, schuiven aan voor een gesprek. Het eerste exemplaar van het boek wordt door Atria directeur Renée Römkens overhandigd aan hét boegbeeld van het Nederlandse vrouwenvoetbal Daphne Koster. De avond wordt afgesloten met een feestelijke borrel in het café van Pakhuis de Zwijger. Tijdens de boekpresentatie is Vrouwenvoetbal in Nederland (Klement & Atria) te koop voor €24,99 (pinnen is helaas niet mogelijk).
Sprekers
Martine Prange is hoogleraar op de leerstoel Filosofie van Mens, Cultuur en Samenleving aan de Tilburg School of Humanities. Zij voetbalde als prof in België en Turkije en kwam uit voor het Nederlands Elftal. Ze leidt het NWO onderzoeksproject ‘Van Voetbalvrouwen tot Vrouwenvoetbal’ over de maatschappelijke impact van meiden- en vrouwenvoetbal in Nederland. “Voetbal kan bij uitstek dienen als lens, waarmee een scherper beeld kan worden verkregen van de ge-genderde, religieuze en raciaal/etnische interacties, inclusief processen van onderdrukking en verzet, die de sociale dynamiek van de hedendaagse Nederlandse samenleving uitmaken.”
Martijn Oosterbaan is cultureel antropoloog. Hij werkt als universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht. Zijn focus ligt bij stedelijke en religieuze transformaties in relatie tot massamedia. Recent richtte hij zich op de relatie tussen religie en vrouwenvoetbal in Nederlandse steden. Samen met Martine Prange leidt hij het onderzoeksproject ‘Van Voetbalvrouwen tot Vrouwenvoetbal’.
Renée Römkens is directeur van Atria en bijzonder hoogleraar Gender based violence aan de Universiteit van Amsterdam. Voor Vrouwenvoetbal in Nederland: Spiegel en Katalysator van Maatschappelijke Verandering schreef ze het voorwoord. “De combinatie van vrouwen en voetbal lijkt te werken als een kaleidoscoop die tot wonderbaarlijke visies leidt. Vrouwen en voetbal? Gender trouble!”
Agnes Elling werkt als sportonderzoeker bij het Mulier Instituut. Voor het boek schreef ze een hoofdstuk over veranderingen in de mediaberichtgeving over vrouwenvoetbal. “In de sportjournalistiek is niet of nauwelijks sprake van feminisering, noch in de berichtgeving, noch in de professie van sportjournalist. Zo zijn vandaag de dag nog steeds negen op de tien sportjournalisten man.”
Sarita Bajnath is trainer en coach en mede-initiatiefnemer van de recent gestarte petitie die oproept tot een publieke huldiging van Ajax vrouwen (net als de mannen). Ze is oprichter van coaching bureau Socratisch en Young Women Empowerment, een organisatie die vrouwen traint in presentatie- en ondernemingsvaardigheden. “De grootste drijfveren voor mijn werk zijn gelijkheid en rechtvaardigheid. Gendergelijkheid is dan ook het doel van de petitie voor de publieke huldiging van Ajax vrouwen. Het is voor mij belangrijk dat dit soort initiatieven niet bij een stunt blijven, maar via beleid worden gesteund en tot duurzame verandering leiden.”
Daphne Koster begon op 6-jarige leeftijd bij het jongensteam van SVA in Assendelft en groeide uit tot aanvoerder van het Nederlandse vrouwenelftal en Ajax. Ze heeft zojuist haar laatste seizoen gespeeld en schreef het boek Nooit meer buitenspel, over de obstakels die een vrouw ondervindt in de voetbalwereld.
Tessel Middag speelde vanaf 2012 bij Ajax en het nationale elftal. Sinds 2016 speelt ze voor Manchester City. Voor Vrouwenvoetbal in Nederland schreef ze een hoofdstuk over de geschiedenis van het vrouwenvoetbal in Nederland.
Tijdens de boekpresentatie is Vrouwenvoetbal in Nederland (Klement & Atria) te koop voor €24,99. Graag cash betalen!
Tijd en locatie
donderdag 13 juli 2017
Aanvang programma: 19.30
Borrel: 21.30
Locatie: Pakhuis de Zwijger, Piet Heinkade 179
Aanmelden
Het event heeft plaats gevonden op 13 juli 2017. Bekijk hier de livestream
Beeld: foto van FC Je Moeder Belde, fotocredits: Eeva de Frel