Vrouwen en religie in de stad #2
- Locatie: online
- Datum:
- Tijd: 18:00
- Type: symposium

Op welke manier speelt geloof en zingeving een rol in het dagelijks leven van Amsterdamse vrouwen? En hoe beïnvloedt dit alles hun plek in de samenleving? Online symposium van de gemeente Amsterdam over emancipatie, identiteit en geloof vanuit Pakhuis de Zwijger.
Luister ook de podcast over dit onderwerp, met Atria directeur Dr. Kaouthar Darmoni
In dit tweede gesprek staat het culturele, maatschappelijke, politieke en sociale belang van (religieuze) gemeenschappen in Amsterdam centraal. Wat betekent het voor Amsterdamse vrouwen om bij een gemeenschap te horen, of juist niet? Hoe komen levensovertuiging, gender en lidmaatschap van een gemeenschap samen in individuen? Welke intersecties leiden tot uitsluiting, wat zijn andere uitdagingen en waar liggen kansen? En tot slot, hoe verhouden al die gemeenschappen zich tot elkaar in een stad waar elke straathoek gelijk staat aan een ander perspectief? Een programma met veel ruimte voor dialoog, onder leiding van moderator Anne Dijk, met onder andere:
- Manuela Kalsky, theoloog en bekleedt sinds 2012 als bijzonder hoogleraar de Eward Schillebeeckx leerstoel voor Theologie en Samenleving aan de Vrije Universiteit.
- Fatima el Mourabit, vakbondsvrouw voor de FNV en voorzitter van Platform Nieuwe Vrijdenkers, een plek voor mensen, net als Fatima zelf, met een islamitische achtergrond die niet meer geloven.
- Dinah de Riquet-Bons, bestuurslid van Pride Amsterdam, werkt voor Trans United Europe als voorzitter en is director van de Trans United Kliniek die ze drie jaar geleden oprichtte.
- Kaouthar Darmoni, directeur van Atria, kennisinstituut van emancipatie en vrouwengeschiedenis.
- Seyran Ateş, advocaat, auteur en feminist. Ze richtte in 2017 de progressieve en inclusieve Ibn Rushd-Goethe Moskee op in Berlijn.
- Amma Asante, directeur van de Landelijke Cliëntenraad, een vertegenwoordiging naar de landelijke overheid van mensen die een uitkering ontvangen in de Participatiewet. Van 1998 tot 2006 was ze Amsterdams gemeenteraadslid namens de PvdA.
- Berna Toprak, PhD-kandidaat aan de UvA. Ze is communicatiewetenschapper en gespecialiseerd in Gender en Etniciteit.
- Chantal Suissa-Runne, adviseur en coach op het gebied van onder andere identiteit, diversiteit en inclusie, polarisatie en samenleving. Ze adviseert overheid en maatschappelijk veld over deze thema’s en is werkzaam voor Nieuw Wij.
- Siela Ardjosemito-Jethoe, schrijft columns en geeft training op het gebied van diversiteit in het binnen en buitenland. Ook is ze adviseur Diversiteit en Inclusie voor Universiteit Leiden.
Dit online programma kun je live en gratis meekijken via de LIVECAST. Je kunt zelfs meepraten via de Zoom webinar.
Reserveren
Het eerste gesprek was op 2 februari; hier werd gesproken met vrouwen over hun individuele beleving vanuit verschillende religies en levensovertuigingen.