Utrechtse schrijfsters uit de 19e eeuw
- Locatie: Utrecht
- Datum:
- Tijd: 0:00

T/m 13 november kunt u de tentoonsteling Omdat ik iets te zeggen had bezoeken in de Centrale bibliotheek van Utrecht, over Utrechtse schrijfsters uit de 19e eeuw. Sommige Utrechtse schrijfsters hebben een plaats in de Utrechtse literaire canon of er zijn straten naar hen genoemd, zoals Ina Boudier-Bakker, Petronella Moens en Johanna van der Woude. Anderen zijn misschien minder bekend zoals Christine Doorman, Codien Zwaardemaker en Melati van Java. Ook Anna Maria van Schurman en Belle van Zuylen kunnen hier niet worden gemist! Wat hadden deze schrijfsters eigenlijk te zeggen, hoe is hun werk in hun tijd ontvangen, en hoe zouden wij er nu naar kunnen kijken?
Wikipedia workshop
Naar aanleiding van de tentoonstelling organiseert de Gendergap werkgroep een tweedelige Wikipedia workshop in samenwerking met de Universiteitsbibliotheek Utrecht. De eerste sessie is op zaterdag 5 november, bij de Universiteitsbibliotheek Utrecht. In de ochtend wordt gestart met een introductie Wikipedia bewerken, gevolgd door een schrijfsessie over 19-eeuwse schrijfsters. Bronmateriaal wordt verzorgd door de Universiteitsbibliotheek. De workshop is toegankelijk voor beginnende schrijvers én gevorderden. Als afsluiting van de dag is er gelegenheid tot bezichtiging van oude drukken en handschriften van een aantal Utrechtse schrijfsters: werk en documenten die niet konden worden uitgeleend.
De tweede sessie van deze schrijfworkshop is gepland in de middag van 19 november bij Meeting Plaza te Utrecht.
Deelname aan de workshop is gratis, inschrijving vooraf is verplicht. Interesse? Lees hier meer
HERA-project Travelling TexTs 1790-1914
Lange tijd ging men ervan uit dat vrouwen niet konden schrijven, of althans: niet konden publiceren – want brieven schrijven, dat konden ze juist weer heel goed. In het internationale HERA-project Travelling TexTs 1790-1914 is een groep literatuurhistorici bezig om het werk van 19e-eeuwse schrijfsters terug te vinden en te herwaarderen. In het kader hiervan is de tentoonstelling Omdat ik iets te zeggen had georganiseerd.
De expositie is tot stand gekomen in samenwerking met het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (Den Haag), Salon Saffier en het Letterkundig Museum in Den Haag. De expositie was in gewijzigde vorm eerder te bezoeken in het Letterkundig Museum en de Koninklijke Bibliotheek, bij Atria en in het Noord-Hollands Archief.