De straat op: politieke pioniers

  • Locatie: OBA Oosterdok, Forumzaal
  • Datum:
  • Tijd: 20:00
  • Type: Lezing en gesprek
28 okt De straat op: politieke pioniers

‘Waar blijft onze eerste vrouwelijke premier?’ wordt in Nederland vaak geroepen. In het Koninkrijk der Nederlanden is er al een vrouw aan het roer geweest: Maria Liberia Peters. Ze zette de Antillen op de wereldkaart en was een rolmodel met grote populariteit. Tijd om haar in het zonnetje te zetten!

Voormalig premier van de Nederlandse Antillen, Maria Liberia Peters, vertelt op 28 oktober in de OBA over de strijd voor het algemeen kiesrecht en blikt terug op haar periode als minister president. Welke vrouwen en mannen maakten zich hard voor het vrouwenkiesrecht? Hoe was de maatschappelijke situatie voor vrouwen in die tijd? Peters kwam bijna toevallig in de politiek terecht, maar zou uitgroeien tot een internationaal gerespecteerd leider.

De avond wordt geopend met een column door Gina Lafour (Stem op een vrouw). De lezing door Maria Peters wordt gevolgd door een panelgesprek waarbij ook Twie Tjoa, de eerste vrouwelijke directeur op het Ministerie van Arbeid in Suriname, aanschuift. De gemeenschappelijke geschiedenis in de totstandkoming van het algemeen kiesrecht op de Nederlandse Antillen en Suriname worden belicht, maar ook de verschillen. Het programma wordt gemodereerd door Natasja Gibbs.

Sprekers

Maria Liberia Peters was in de jaren tachtig en negentig premier van de Nederlandse Antillen. Daarmee is ze de eerste langzittende vrouwelijke premier binnen het Koninkrijk der Nederlanden (in 1977 was Lucina da Costa Gomez-Matheeuws kort premier). Haar werk voor de vrouwenbeweging was het begin van haar politieke carrière. Peters leidde de vrouwenbeweging van de Partido Nashonal di Pueblo (PNP) en werd later de leider van deze partij. In 1984 werd Maria Liberia Peters minister-president van de Nederlandse Antillen. Ze bleef dit vier kabinetten lang, tot 1994, met een onderbreking van twee jaar. De oliecrisis en Shell’s dreigende vertrek uit Curaçao en het referendum over de staatkundige toekomst van het eiland vormden bewogen momenten in haar carrière. Maria Liberia Peters kende grote populariteit, ze werd ‘de wens van het volk’ genoemd en was een politiek rolmodel voor vrouwen. Ze is nog altijd lid van de Nationale Volkspartij en van de Council of Women World Leaders, een wereldwijd netwerk van huidige en voormalige vrouwelijke minister presidenten

Twie Tjoa was de eerste vrouwelijke directeur op het Ministerie van Arbeid in Suriname. Ze is bestuurslid voor Mil Colores en stichting Dian. In 2018 ontving Twie de Andreaspenning van de Stad Amsterdam en in maart 2019 werd ze koninklijk onderscheiden tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In beide gevallen voor haar jarenlange inzet binnen de Surinaamse-, migranten- en LHBTIQ+- gemeenschap.

Gina Lafour is vrijwilliger bij Stem op een Vrouw. Ze is oud-bestuurslid van Amsterdam United, het intersectionele studentenplatform van de UvA.

Natasja Gibbs (moderator) is journalist en radiomaker. Ze was correspondent op de Antillen. Momenteel werkt ze als coördinator voor Caribisch Netwerk van de NTR.

Locatie en tijdstip

Locatie: OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143

Inloop: 19:30
Aanvang programma: 20:00

Meer met Maria Liberia Peters

Maria Liberia Peters is in Nederland op uitnodiging van Atria naar aanleiding van de tentoonstelling De straat op! 100 jaar vrouwenkiesrecht en activisme. Maandag 28 oktober in de middag is Maria Liberia Peters te gast in Atria’s F-lab.
Deze bijeenkomst wordt georganiseerd i.s.m de Maand van de Geschiedenis en Black Achievement Month.

Aanmelden

Het evenement is gratis toegankelijk:

Aanmelden

Delen: