De verbeelding van protest

  • Locatie: Atria, bibliotheek
  • Datum:
  • Tijd: 0:00
8 mrt - 14 apr De verbeelding van protest

Met pussyhats en originele protestborden de straat op. In reactie op de inauguration van President Donald Trump, is er wereldwijd protest: de Women’s March.

Tijdens dit programma bekijken we de activist als creatieve maker en gaan we in op het belang van de verbeelding, het vastleggen en het archiveren van protest. Daarnaast gaan we met een aantal makers in gesprek over hun werk en hoe zij zich verhouden tot het huidige politieke klimaat. Hoe kunnen we ons op een betekenisvolle, inclusieve en effectieve manier organiseren om tot verzet te komen?

Het programma is een samenwerking tussen Amsterdam Museum, Framer Framed en Atria. Het programma is Engelstalig.

Tijd: 20:00-22:00 bij Atria (bibliotheek), Vijzelstraat 20, Amsterdam

Vanwege grote belangstelling kunt u zich helaas niet meer aanmelden voor de bijeenkomst!

Sprekers

Gluklya
Gluklya (Natalya Pershina-Yakimanskaya) is an artist who lives and works in St Petersburg, Russia and Amsterdam, The Netherlands. She is a pioneer of Russian performance, member and co-founder of the Factory of Found Clothes and Chto Delat. In her projects, Gluklya uses conceptualized clothes as a tool to build a connection between art and everyday life. Her oeuvre speaks of indignation and hope. She makes us attentive of injustice and she proposes playful ways through which people can resist injustice. Her work points to hidden tactics that people might invent, with the help of the artist, to empower themselves and navigate through structures of repression.

vreer verkerke
Hoe vinden demonstraties hun weg in de geschiedenis…? vreer verkerke is initiatiefnemer en naamgever van Queer Collectief De Noodles, opgericht in 2001. Op 31 maart draagt vreer enkele objecten van het collectief over aan het Amsterdam Museum, waaronder de Trans Pride vlag die meerdere malen is meegegaan met demonstraties. Ook is vreer op dit moment bezig om het archief van De Noodles onder te brengen bij IHLIA. vreer heeft zelf niet meegelopen tijdens de Women’s March, maar heeft daar wel een mening over.

Tashina Blom
Tashina Blom volgt de onderzoeksmaster Cultural Analysis aan de UvA en was actief tijdens de Maagdenhuisbezetting in 2015. Ze was onderzoeksassistent bij de UvA’s Commissie Diversiteit en werkte voor de Landelijke Studentenvakbond. In samenwerking met het Stadsarchief werkt ze aan een archief over de Maagdenhuisbezetting. Eén van de doelen van dat project is om een toolkit te ontwikkelen waarmee activisten, zoals degenen die betrokken waren bij de Women’s March, makkelijk hun eigen social media kunnen archiveren.

Clarice Gargard
Clarice Gargard is journalist, presentator en publicist. Zij is bekend als AT5-presentator, werkt momenteel voor Joop (BNNVARA) en publiceert bij o.a. de Correspondent, Vice en Nrc Next over (Amerikaanse) politiek, emancipatie en identity politics rondom etniciteit, gender en seksuele identiteit. Clarice verschijnt regelmatig in talkshows als DWDD, Pauw en RTL Late Night als deskundige.

Imara Limon
Imara Limon is curator & programmamaker bij het Amsterdam Museum, waar zij in 2016 de tentoonstelling ‘Zwart Amsterdam’ maakte. Musea en culturele erfgoedinstituten worstelen al decennialang met de kwestie representatie: welke verhalen worden verteld, en door wie? Haar manier om collecties en narratieven te dekoloniseren is door te infiltreren in het instituut, als activist, en gezamenlijk processen in gang te zetten. Limon werkt daarnaast als bemiddelaar, adviseur en criticus in de beeldende kunst.

Moderator:

Seada Nourhussen
Seada Nourhussen is Afrika-redacteur en columnist bij Trouw en commentator bij Buitenhof. In 2011 verscheen haar boek ‘Bloedmobieltjes, Coltan in Congo’. Ze schreef essays voor wetenschappelijke tijdschriften, NRC en de bundels ‘Dit boek gaat niet over mode’, ‘WTF! Volwassen worden na elf september’ en ‘Weg uit Babylon’. Nourhussen is geregeld spreker of interviewer bij debatten en bijeenkomsten.

Foto door Maansi Jain

Meer info over het programma van Meer dan Muze op 8 maart

Delen: