Veelgestelde vragen

Hieronder vind u een lijst met de meest gestelde vragen over het onderzoek ‘Personen bevragen’.
Wilt u zich aanmelden voor het onderzoek? Bezoek dan deze pagina.

Over mijn deelname aan het onderzoek ‘Personen bevragen’

Hoe kan ik meedoen?

U kunt zich online aanmelden, via het formulier op deze website.
Heeft u hulp nodig bij het invullen van het digitale formulier? We hopen dat u iemand in uw omgeving om hulp kunt vragen. U mag ook contact opnemen met het onderzoeksteam via [telefoonnummer] op dinsdagochtend tussen 09:30 uur en 12:00 uur en donderdagmiddag tussen 14:00 uur en 16:30 uur.

Wie kan meedoen met het onderzoek?

Het gaat om de persoonlijke ervaringen van iedereen die te maken heeft gehad met afstand en adoptie tussen 1956 en 1984. Daaronder vallen in ieder geval de volgende personen:

  • Iedereen van wie een kind is afgestaan. Dat kunnen vrouwen zijn (moeders) of mannen (vaders). Het kind kan uit vrije wil zijn afgestaan of onder druk vanuit de omgeving.
  • Iedereen die als kind is afgestaan
  • Iedereen die heeft gezorgd voor een kind dat was afgestaan, bijvoorbeeld adoptieouders of pleegouders.
  • Familieleden of partners of andere naasten van mensen die te maken kregen met afstand en adoptie.

Dit onderzoek richt zich enkel op binnenlandse afstand en adoptie: afstand en/of adoptie van een in Nederland geboren kind. In dit onderzoek betrekken wij geen voormalig koloniën (bijv. Suriname) of gebieden in het Caribisch deel van Nederland, zoals Aruba, Curaçao, Sint Maarten, en de BES-eilanden.

Ik ben als kind wel afgestaan, maar niet geadopteerd. Kan ik dan meedoen aan het onderzoek?

Ja, ook als u als kind werd afgestaan, maar niet bent geadopteerd, kunt u meedoen aan het onderzoek. Niet alle kinderen die werden afgestaan werden ook geadopteerd. Hun geschiedenis hoort ook bij de geschiedenis van afstand en adoptie die de commissie onderzoekt.

Ik heb al meegedaan aan het eerdere onderzoek dat stopgezet is. Wordt die informatie ook meegenomen in dit onderzoek?

Nee, alle informatie die in het vorige onderzoek is verzameld, is vernietigd. De onderzoekers van dit onderzoek verzamelen alle informatie opnieuw. Het kan zo zijn dat u zelf nog informatie uit het vorige onderzoek heeft bewaard, bijvoorbeeld het verslag van het gesprek dat in het eerdere onderzoek met u werd gevoerd. Als u dat wilt, kunt u die informatie naar ons opsturen via het inschrijfformulier.

Ik ben een naaste van iemand die tot de doelgroep behoort. Kan ik deze persoon aanmelden?

Wij zijn op zoek naar zo veel mogelijk mensen die willen meedoen aan dit onderzoek. Als u mensen kent die onder de doelgroep vallen, dan kunt u ons helpen door hen op dit onderzoek te wijzen of de aanmeldpagina met het inschrijfformulier met hen te delen. Als zij dat goed vinden, kunt u ook hun contactgegevens sturen naar ervaringenvanmensen@atria.nl.
Mocht u iemand kennen die ondersteuning nodig heeft bij het aanmelden, dan kunt u deze persoon helpen met het invullen van het inschrijfformulier. U kunt deze persoon niet zonder diens toestemming aanmelden.

Wat houdt meedoen in?

Na uw aanmelding ontvangt u binnen een week een vragenlijst via de mail. De vragenlijst kunt u anoniem invullen. U kunt er ook voor kiezen de vragenlijst per post of telefonisch te beantwoorden. Atria zal alle ervaringen uit de ingevulde vragenlijsten meenemen in het onderzoek. Uw gegevens uit het inschrijfformulier worden niet aan de vragenlijst gekoppeld.
Is uw verhaal al eerder opgeschreven, bijvoorbeeld in eerder onderzoek? Dan kunt u dat bij het inschrijfformulier meesturen. Dit kan eventueel ook met de post.
Ook houden we een beperkt aantal interviews. U kunt op het inschrijfformulier aangeven of u hiervoor open staat.

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?

  • Heeft u aangegeven uw ervaringen te willen delen middels het invullen van de vragenlijst? Dan krijgt u deze binnen vijf werkdagen via het opgegeven mailadres opgestuurd.
  • Heeft u aangegeven open te staan voor een interview? Dan nemen wij hier mogelijk apart contact met u over op. Wij bepalen door middel van loting wie wij uitnodigen voor een interview. Binnen iedere groep deelnemers wordt geloot om wie uitgenodigd wordt voor het interview.
  • Heeft u uw eerder opgeschreven verhaal ingestuurd? Dank daarvoor, wij gaan aan de slag. Hoe we dat doen leest u bij de vragen onder ‘Over het insturen van mijn verhaal’. U ontvangt hierover verder geen bericht.

Wat gebeurt er met mijn antwoorden?

Uw antwoorden worden verzameld door de onderzoekers. Zij kijken naar de ingevulde vragenlijsten van alle deelnemers. Hierin zoeken zij naar overeenkomsten en verschillen in ervaringen. Van deze antwoorden maken zij samenvattingen, grafieken en tabellen. Deze komen in een rapport voor de commissie Binnenlandse Afstand en Adoptie.

Ik heb mij aangemeld, maar mijn contactgegevens zijn veranderd. Hoe kan ik een verandering van mijn contactgegevens doorgeven?

U kunt uw gewijzigde contactgegevens doorgeven door te mailen naar ervaringenvanmensen@atria.nl. Vermeld daarbij uw naam zoals u die heeft opgegeven bij uw aanmelding. U kunt ook contact opnemen met het onderzoeksteam via [telefoonnummer] op dinsdagochtend tussen 09:30 uur en 12:00 uur en donderdagmiddag tussen 14:00 uur en 16:30 uur.

Over hoe er met mijn gegevens wordt omgegaan

Waarom wil Atria mijn persoonlijke gegevens weten?

Bij het aanmelden en in de vragenlijst vragen wij naar enkele persoonsgegevens. Deze informatie gebruiken wij om bij te houden hoeveel deelnemers met verschillende achtergronden zich aanmelden en om mensen met verschillende ervaringen uit te kunnen nodigen voor de interviews. Ook gebruiken wij deze informatie om te kijken of mensen met bepaalde achtergronden, vaker of juist minder vaak bepaalde dingen hebben meegemaakt rond afstand en/of adoptie.

Hoe gaat Atria om met mijn (persoonlijke) gegevens/verhaal?

Een integere en vertrouwelijke behandeling van de verhalen en persoonlijke geschiedenissen die ons worden toevertrouwd heeft voor ons allerhoogste prioriteit. Die integere behandeling houdt onder meer in dat uw gegevens enkel en alleen worden opgeslagen binnen een beveiligde digitale omgeving, waar alleen de onderzoekers van Atria toegang toe hebben. Deze onderzoekers hebben een geheimhoudingsplicht ten opzichte van deze gegevens. Uw gegevens zullen in volledig geanonimiseerde vorm worden geanalyseerd voor een rapport over de praktijk van afstand en adoptie in Nederland. Dat betekent dat er nooit informatie buiten de beveiligde omgeving terecht zal komen waaraan u te herkennen bent.

Wie controleert of Atria vertrouwelijk omgaat met mijn gegevens?

De onderzoekscommissie Binnenlandse Afstand en Adoptie (CBAA) heeft Atria het onderzoek toevertrouwd onder strenge voorwaarden over de omgang met vertrouwelijke gegevens. De commissie controleert of aan deze voorwaarden wordt voldaan. Het onderzoek is getoetst en goedgekeurd door de ethische commissie van de Universiteit Maastricht. Daarnaast houden wij ons aan de Algemene Verordening voor Gegevensbescherming (AVG) van de Rijksoverheid.

Wat gebeurt er met mijn gegevens als ik mijn deelname intrek?

Als deelnemer kunt u op ieder moment uw deelname aan het onderzoek intrekken, door een e-mail te sturen naar ervaringenvanmensen@atria.nl. Of door contact op te nemen met het onderzoeksteam via [telefoonnummer] op dinsdagochtend tussen 09:30 uur en 12:00 uur en donderdagmiddag tussen 14:00 uur en 16:30 uur. Uw gegevens en al uw bijdragen aan het onderzoek zullen in dat geval worden vernietigd.

Atria is ook een archief: wordt mijn verhaal openbaar toegankelijk wanneer ik het met jullie deel?

Nee, uw verhaal wordt niet openbaar toegankelijk. Atria heeft van de onderzoekscommissie Binnenlandse Afstand en Adoptie (CBAA) de opdracht gekregen om wetenschappelijk onderzoek te doen naar de praktijk van afstand en adoptie. De onderzoeksresultaten maken deel uit van een groter project, waarin binnenlandse afstand- en adoptie tussen 1956 en 1984 in kaart wordt gebracht. Uw gegevens zullen in volledig geanonimiseerde vorm worden geanalyseerd voor een rapport over de praktijk van afstand en adoptie in Nederland.

Over de vragenlijst

Ik heb me aangemeld. Hoe lang duurt het invullen van de vragenlijst?

Het invullen duurt maximaal een uur. Houd er rekening mee dat het invullen van de vragenlijst emoties kan oproepen. Ook kan het zijn dat u over sommige antwoorden wat langer na moet of wil denken. Het kan daarom fijn zijn om af en toe een pauze te nemen. De vragenlijst slaat automatisch op, u kunt de pagina dus afsluiten en later verder gaan.

Waarom zijn er zoveel vragen in de vragenlijst?

Wij willen een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de persoonlijke ervaringen van mensen die te maken hebben gehad met afstand en adoptie tussen 1956 en 1984. Deze ervaringen kunnen heel verschillend zijn. Om dit zo goed en volledig mogelijk op te halen moeten wij naar veel verschillende thema’s vragen.

Waarom kun je op sommige vragen geen antwoord geven in je eigen woorden?

Om de antwoorden van verschillende deelnemers met elkaar te kunnen vergelijken, zijn vaste antwoordopties gegeven. Op deze manier kunnen de onderzoekers een goed beeld krijgen van welke situaties hetzelfde waren voor verschillende mensen. En welke juist verschilden. Ook maken vaste opties het beantwoorden van de vragen in sommige gevallen makkelijker. Sommige vragen kunt u wel in eigen woorden toelichten.

Kan ik de vragenlijst ook anders dan digitaal invullen?

Het is mogelijk om de vragenlijst schriftelijk of telefonisch in te vullen. U kunt dit aangeven in het aanmeldformulier. Als u ervoor kiest om de vragenlijst per telefoon in te vullen, neemt een van de onderzoekers contact met u op. Als u aangeeft de vragenlijst schriftelijk te willen invullen, ontvangt u per post de vragenlijst en een antwoordenvelop.

Mag ik mij laten helpen bij het invullen van de vragenlijst?

Ja, dat mag. U kunt iemand vragen om u te helpen bij het digitaal invullen van de vragenlijst. De vragen zijn persoonlijk en kunnen mogelijk lastige herinneringen oproepen. Het is daarom belangrijk om iemand te vragen die u vertrouwt.
Als u het lastig vindt om de vragen digitaal te beantwoorden, kunt u er ook voor kiezen de vragenlijst per post of telefonisch te beantwoorden. U kunt dit in het aanmeldformulier aangeven.

Ik mis vragen over bepaalde onderwerpen. Waarom zijn die vragen er niet?

Wij hebben geprobeerd om de vragenlijst zo compleet mogelijk te maken. Het kan zijn dat bepaalde onderwerpen die voor u belangrijk zijn, niet terugkomen in de vragenlijst. Aan het einde van de vragenlijst is er ruimte voor opmerkingen. Hier kunt u delen wat u mist in de vragenlijst. Wij lezen deze antwoorden en nemen deze mee in ons onderzoek.

Kan ik stoppen en op een ander moment verder gaan met het invullen van de vragenlijst?

Ja, uw antwoorden worden automatisch opgeslagen. Door opnieuw op de link in uw e-mail te klikken kunt u het invullen op een later moment vervolgen. Let op: uw antwoorden kunnen alleen worden meegenomen als u de vragenlijst helemaal doorloopt en alle antwoorden aan het einde verzendt.

Over de interviews

Hoe kan ik uitgenodigd worden voor een interview?

In het aanmeldformulier kunt u aangeven of u ervoor openstaat om geïnterviewd te worden. Wij bepalen door middel van loting wie wij uitnodigen voor een interview. Binnen iedere groep deelnemers wordt geloot om wie uitgenodigd wordt voor een interview.
Ook als u niet wordt uitgenodigd voor een interview, kunt u uw verhaal bij ons kwijt. U kunt de vragenlijst invullen, waarin u uw ervaringen kunt delen. Daarnaast kunt u uw verhaal schriftelijk aan de onderzoekers sturen. Het zal dan worden meegenomen in het onderzoek.

Waarom ben ik niet uitgenodigd voor een interview?

Tussen 1956 en 1984 is in Nederland naar schatting 13 tot 14 duizend keer sprake geweest van afstand en adoptie. Dit betekent dat tienduizenden mensen in Nederland te maken hebben gehad met deze praktijk. Het is praktisch onmogelijk om al deze mensen uit te nodigen voor een interview.
Wij houden een beperkt aantal interviews met mensen die op verschillende manieren te maken hebben gehad met afstand en adoptie. U kunt bij het aanmelden aangeven of u hiervoor open staat. Wij bepalen door middel van loting wie wij uitnodigen voor een interview. Binnen iedere groep deelnemers wordt geloot om wie uitgenodigd wordt voor een interview.
Ook als u niet wordt uitgenodigd voor een interview, willen wij heel graag uw verhaal horen. Daarom hebben wij een vragenlijst ontwikkeld waarin u uw ervaringen kunt delen. Daarnaast kunt u bij het aanmelden uw eerder opgeschreven verhaal meesturen. Het zal dan worden meegenomen in het onderzoek.

Hoe lang duurt een interview?

Het interview zelf duurt minimaal een uur en maximaal twee uur. Voor het interview kiest u samen met de interviewer een goede plek uit. Ook is het vaak fijn om na het interview even na te praten met de interviewer. Het is daarom handig als u minimaal drie uur uittrekt voor de afspraak.

Waar vindt het interview plaats?

U mag zelf kiezen waar u het interview wil laten plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld bij u thuis zijn, maar mag ook in een publieke ruimte (zoals een park of een bibliotheek) waar u graag komt. Het is belangrijk dat u zich op uw gemak voelt. Ook is het belangrijk dat de ruimte rustig is, omdat we het gesprek opnemen. Heeft u zelf geen geschikte ruimte, dan kunt u ook naar het kantoor van Atria komen in Amsterdam.

Door wie word ik geïnterviewd?

U wordt geïnterviewd door een van de onderzoekers van Atria. Door wie u geïnterviewd wordt hangt af van de datum en het tijdstip. Als u een voorkeur heeft voor een interviewer, bijvoorbeeld een man of vrouw, dan kunt u dat aangeven. Wij proberen daar dan zoveel als mogelijk rekening mee te houden.

Waarom wordt het interview opgenomen?

De interviews worden opgenomen zodat de interviewer zich goed kan focussen op het gesprek. Ook kunnen de onderzoekers zo nog eens terugluisteren wat u precies gezegd heeft of bedoelde. De opnames kunnen alleen worden teruggeluisterd door de onderzoekers.

Over het insturen van mijn verhaal

Is uw verhaal al eerder opgeschreven, bijvoorbeeld in het vorige stopgezette onderzoek? Dan kunt u dat bij het aanmeldformulier meesturen.

Wat gebeurt er met het verhaal dat ik opstuur?

Wij anonimiseren alle verhalen die worden ingezonden. Dat betekent dat wij uw naam en informatie waaraan u te herkennen bent weghalen. De opgestuurde verhalen worden vervolgens meegenomen in het onderzoek. Dat betekent dat wij alle verhalen samennemen en kijken welke overeenkomsten en verschillen wij zien in de verhalen van deelnemers. Van deze overeenkomsten en verschillen maken wij samenvattingen. Deze komen in een rapport voor de commissie Binnenlandse Afstand en Adoptie.

Hoe kan ik zorgen dat ik niet herkenbaar ben aan het verhaal?

U kunt ervoor zorgen dat u geen namen of informatie deelt waaraan u te herkennen bent. Denk bijvoorbeeld aan uw naam, namen van familieleden of uw geboorteplaats. Dit hoeft u niet per se zelf te doen. Wij anonimiseren alle verhalen die worden ingezonden. Dat betekent dat wij uw naam en informatie waaraan u te herkennen bent weghalen.

Hoe kan ik zorgen dat anderen niet herkend worden of zich herkennen in het verhaal?

U kunt ervoor zorgen dat u geen namen of informatie deelt waaraan anderen herkend kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan achternamen of een geboorteplaats. Dit hoeft u niet per se zelf te doen. Wij anonimiseren alle verhalen die worden ingezonden. Dat betekent dat wij namen en informatie waaraan mensen te herkennen zijn weghalen.

Ik heb mij al aangemeld zonder mijn verhaal mee te sturen, maar wil dit graag alsnog doen.

Heeft u zich al aangemeld voor het onderzoek, en wilt u uw verhaal alsnog delen? U kunt uw verhaal mailen naar ervaringenvanmensen@atria.nl. Wij nemen het vervolgens mee in het onderzoek. U kunt ook een kopie van uw verhaal via de post sturen, met onderstaande adressering. U hoeft hierbij geen postzegel te plakken.
CBAA
Antwoordnummer Atria
10702, 1000 RA Amsterdam

Krijg ik mijn per post opgestuurde verhaal terug

Nee. Zodra wij uw verhaal via de post ontvangen, zullen wij deze direct digitaliseren en in onze beveiligde omgeving opslaan. Om privacyredenen moeten wij de papieren versie hierna direct vernietigen. Als u uw verhaal wilt behouden, kunt u ons dus het beste een kopie sturen, of een scan sturen via de mail: ervaringenvanmensen@atria.nl.

Overig

Wat is het doel van het onderzoek Ervaringen van mensen?

In het deelonderzoek Ervaringen van mensen verzamelt Atria persoonlijke ervaringen van mensen die te maken kregen met afstand en adoptie tussen 1956 en 1984. Zo kunnen we een antwoord geven op de vraag van de commissie: Hoe hebben de betrokkenen de gebeurtenissen ervaren in die periode en later in hun leven? Meer informatie vindt u op de website van de commissie.

Het meedoen aan dit onderzoek roept emoties op bij mij. Waar kan ik terecht voor een luisterend oor?

Het kan zijn dat dit onderzoek bij u emoties of stress geeft. Het kan dan belangrijk zijn hierover verder te praten. Slachtofferhulp Nederland helpt mensen hun leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis. De commissie heeft met deze organisatie aparte afspraken gemaakt over het bieden van nazorg en een luisterend oor aan betrokkenen bij afstand en adoptie.
U kunt hen bereiken door te mailen naar binnenlandseafstandenadoptie@slachtofferhulp.nl vermeld daarbij het telefoonnummer waarop u bereikbaar bent.
In dit nazorggesprek luistert een beroepskracht zonder oordeel. De medewerker geeft geen informatie door aan de commissie.

Hoe kan ik op de hoogte gehouden worden over dit onderzoek?

Wilt u op de hoogte gehouden worden van het volledige onderzoek van de Commissie Binnenlandse Afstand en Adoptie? Meld u dan aan voor het bulletin van de commissie door te mailen naar bulletin@cbaa.nl.

Ik heb een klacht

Wat vervelend om te horen dat u niet tevreden bent over het aanmeldproces of de vragenlijst. We hebben de aanmeldprocedure en de vragenlijst uitgebreid besproken met de Commissie, andere onderzoekers en belangengroepen. U kunt uw klacht sturen naar ervaringenvanmensen@atria.nl. Wij zullen uw klacht bespreken binnen het onderzoeksteam en met de Commissie en u via e-mail voorzien van een reactie.

Ik heb een andere vraag

Staat uw vraag hier niet tussen? U kunt contact opnemen met het onderzoeksteam door een e-mail te sturen naar ervaringenvanmensen@atria.nl. Of door contact op te nemen met het onderzoeksteam via [telefoonnummer] op dinsdagochtend tussen 09:30 uur en 12:00 uur en donderdagmiddag tussen 14:00 uur en 16:30 uur.
Heeft uw vraag betrekking op het overkoepelende onderzoek naar binnenlandse afstand en adoptie of een van de andere deelonderzoeken, kunt u terecht op de website van de CBAA .

Delen: