Ankie Peypers – biografie

biografie Ankie Peypers - cover

Ankie Peypers dichteres, schrijfster, feministe en medeoprichtster van het feministisch-literaire tijdschrift Surplus.
Ze werd geboren als Johanna Annie Peypers. In 1952 trad zij in het huwelijk met Marius Hoving, musicus, met wie zij drie kinderen kreeg. Ankie scheidde van Marius Hoving in 1987. Zij woonde geruime tijd samen met haar vriendin An Dekker, beeldend kunstenares.

Wie: Ankie Peypers
Alternatieve naam: Johanna Annie Peypers
Geboortedatum: 29 september 1928
Geboorteplaats: Amsterdam, Nederland
Sterfdatum: 24 oktober 2008
Plaats van overlijden: Cahors, Frankrijk

Het leven en werk van Ankie Peypers

Ankie Peypers debuteerde in 1946 op achtienjarige leeftijd met de bundel ‘Zeventien‘. In 1951 debuteerde zij officieel als dichter. Sindsdien verschenen dichtbundels, vertalingen en enkele romans. In haar werk vinden we politiek engagement en inspiratie van het feminisme. Ze was medeoprichter van het feministisch-literaire tijdschrift Surplus.

Ankie groeide op in Amsterdam. Ze was het derde kind in een gezin van vijf. Zij ging in Amsterdam naar de HBS, die ze vanwege de oorlog niet af kon maken. Na de oorlog volgde ze een avondschool. In 1946 debuteerde zij met ‘Zeventien’ met zeventien gedichten die zij voor haar zeventiende jaar geschreven had en die zij later als ‘erg vroeg werk’ beschouwde. Daarna publiceerde zij in 1951 in het tijdschrift ‘Libertinage’, waarvan enkele gedichten in haar officiële debuutbundel ‘October’ opgenomen werden.

Van 1947 tot 1950 woonde zij in Zwitserland en Parijs. Zij trouwde in 1952 met de musicus Marius Hoving, van wie ze in 1987 scheidde. Ze kregen drie kinderen. Haar dochter Isabel Hoving (1955), literatuurwetenschapper en droomverhalenschrijver, maakte in 2002 furore met haar kinderboek ‘De gevleugelde kat’.

Nadat in 1976 Peypers poëzie samen met nieuw werk (Gehoorzaam, leerzaam) was gebundeld in Verzamelde gedichten verscheen er enige tijd geen nieuw werk meer van haar. Ze werkte in de Groninger Mesdag-kliniek met tbr-gestelden. De neerslag van deze maatschappelijke activiteiten is terug te vinden in haar geëngageerde poëzie in Voor en tegen de mensen (1982).

Feminisme en journalistiek

Peypers begon haar werkzame leven als journaliste bij het radicaal-socialistische blad De Vlam; later zou ze overstappen naar het sociaal-democratische Het Vrije Volk. Ze werd vooral bekend als feministe – ze was oprichter van het blad Surplus. Haar sociale betrokkenheid uitte zich echter niet alleen in het schrijven over en strijden tegen de achtergestelde positie van vrouwen; zo was ze vanaf 1976 voorzitter van het PEN Centrum Nederland, ook was ze jarenlang voorzitter van het Centrum voor Chileense Cultuur en werkte ze met tbs’ers in de Van Mesdagkliniek in Groningen.

Ankie Peypers werd bij een breder publiek bekend in de jaren zestig door haar optreden in het radioprogramma Hou Je aan Je Woord, waaraan ook Godfried Bomans, Hella Haasse en Victor van Vriesland hun medewerking verleenden.

In 1999 verscheen haar laatste bundel Op even dagen even leven. In 2000 schreef zij – op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei – herdenkingsgedichten. Haar laatste publieke optreden als dichteres was op 10 juni 2008 bij het Zeeuwse Festival Park en Poëzie in Middelburg.

Ankie Peypers woonde geruime tijd in Frankrijk met haar vriendin, de beeldend kunstenares An Dekker. Op 24 oktober 2008 overleed zij in Cahors, Frankrijk.

Voor de bundel ‘Geen denken aan‘ werd Ankie Peypers in 1962 bekroond met de Anne Frank Prijs.

Auteur biografie: Ineke van Mourik
Websites: Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren – bibliografie Ankie Peypers
Schrijversinfo – bibliografie Ankie Peypers

Publicaties van Ankie Peypers:

Literatuur over:
– De droom over een tovertaal : taal als thema bij M. Vasalis, Elisabeth Eybers en Ankie Peypers / Sonja Mäkel. (1994)
– Waar ze schrijft, stroomt het : de geologie van Ankie Peypers / Margriet Prinssen. In: Surplus. (1992)
– De lust tot lezen : Nederlandse dichteressen en het literaire systeem / Maaike Meijer. (1988)
– Je kunt niet dichter bij iemand komen dan uit haar getuimeld te zijn : Ankie Peypers over de ballast van het dochterschap / Ida Boelhouwer. In: Surplus. (1988)
– Ankie Peypers : portret van een strijdbaar dichteres / Amarens. In: Mooswief. (jul-sept 1988)

Delen:

Gerelateerde artikelen